Bismillah hirrahman nirrahim
Segala puji bagi Allah swt Tuhan Pentadbir sekalian alam.
Selawat dan salam buat Junjungan besar Nabi Muhammad saw dan para ahli keluarga Baginda.
Hari ni saya nak share dengan anda semua macam mana nak buat home made soya. Kalau di kampung saya lebih glamer dengan panggilan 'Air Tauhu' hehehe. Senang jer sebenarnya J. Ini resepi turun-temurun dan menjadi bisnes keluarga saya di kampong..
Saiz hidangan : 2 jug (cukup untuk sekeluarga)
Masa diperlukan : +- 30 minit
Jom2 buat air tauhu sendiri... :)
Langkah 1…
Mesti ada kacang soya, J. Saya sukat dengan menggunakan magkuk plastic yang biasa dibuat isi makanan yang dijual.
Untuk resepi ini, saya menggunakan 2 mangkuk mengikut sukatan seperti dalam gambar.
Langkah 2…
Rendamkan kacang soya hingga kembang. Camaner nak tahu kacang soya dah kembang?. Ha… bila kita Nampak selaput2 putih dah terapung2 atas air rendaman, tu tandanya kacang soya dah kembang. Kacang akan membesar sedikit saiznya dah kelihatan lembut dari yang asal.
Langkah 3…
Blendkan kacang soya yang telah kembang tadi. Kalau dipasaran ada dijual blendar khas untuk buat air soya, tapi kita bukan buat selalukan, x beli pun takpe.Boleh blend dengan menggunakan blendar biasa, tapi jangan masukkan kacang terlalu banyak, nanti stuck. Kene blendar sedikit-sedikit dengan air yang mencukupi.
Kacang soya siap diblend
Langkah 4…
Dah siap blendar, masukkan dalam periuk dan jerang atas api hingga mendidih. Masukkan 3 helai daun pandan yang dah disimpul. Untuk dapat aroma soya yang lebih wangi dan mengancam.
Tips : Gunakan api yang sederhana jer tau, sebab api yang perlahan boleh menyebabkan kerak soya pada dasar periuk dan kalau api yang terlalu kuat akan menyebabkan soya cepat melimpah (pendidihan x berapa sempurna).
Lagi Tips : gunakan periuk yang agak besar, sebab soya cepat membuak apabila mendidih. siramkan sedikit air dan kacau agar pembuakan turun kembali.
Ha... cam nilah rupa nya bila kacang soya kita mendidih di dalam periuk hampir2 nak melimpah tu :p
Langkah 5...
Setelah mendidih, tutup api dan turunkan. inilah rupanya.
Langkah 6...
Sekarang masa untuk menapis hampas soya dan dapatkan susu soya sejati. Saya menggunakan kain cotton putih (biasanya digunakan untuk membuat bedung bayi).
- Bentangkan dahulu kain di dalam periuk, dan tuangkan soya yang telah mendidih tadi kedalamnya, lepas tu poncotkan dia.
- Ikut macam dalam gambar. dah nampak air soyanya kan... :)
- Tekan-tekan buntilan hampas soya tu (gunakan senduk pun boleh), dan keluarkan buntilan hampas untuk mengalihkan air soya dari dalam periuk ke bekas lain. (Ulang langkah ini sampai habis air soya diperah dari buntilan hampas soya tadi).
Tips : Saya tidak menggunakan penapis kopi biasa, sebab hampas2 soya akan melepasinya. bila minum terasa hampasnya.
Langkah 7...
Tuangkan air soya yang dah ditapis dan dikumpul tadi ke dalam jug minuman. Tadaa... dah siap :)
Jemput minum semua! :)
**psttt... jgn lupa.. letak gula dulu sebelum minum.. hehehe
Semoga perkongsian memberi manfaat :)
gitu rupanya..terima kasih atas perkongsian ilmu...
ReplyDeleteSemoga bermanfaat :). Tq gak sudi singgah di blog :)
Delete